Els temps

El Temps a Palma de Mallorca

divendres, 10 de gener del 2014

Tema · Medi.


L’APARELL DIGESTIU (2n part)
Esquema
7.- Com es duu a terme la digestió?
La digestió comença a la boca. Els aliments que mastegam es mesclen amb la saliva. Aquesta mescla s’anomena “bol alimentari”. Aquest descendeix per la faringe i per l’esòfag on es produeixen uns moviments de contracció i relaxació que fa que el bol es desfaci a poc a poc, en parts més petites.
El bol arriba a l’estómac a on es mescla amb els sucs gàstrics que segreguen les seves parets. Així es forma una pasta que s’anomena “quim”.
De l’estómac passa a l’intestí prim. Allà es troba amb el fetge, que produeix bilis, i el pàncrees que produeix suc pancreàtic. El quim passa a anomenar-se “quil”.
D’aquí les substàncies nutritives passen a la sang, a través de les parets de l’intestí, i les no nutritives a l’intestí gros a on es formen els excrements, que s’eliminen a través de l’anus.
8.- Què és l’aigua potable?
És l’aigua adaptada per al consum humà.
9.- Què és la potabilització?
És la neteja de l’aigua per tal de fer-la apta per al consum humà. Això es realitza a les plantes potabilitzadores.
10.-  Perquè es necessari utilitzar mètodes de conservació per als aliments?
Els aliments es poden fer malbé per l’acció dels insectes o per la intervenció de bacteris o altres éssers anomenats descomponedors.


Mètodes de conservació antics   - L’assecatge: consisteix en eliminar l’aigua
dels aliments posant-los al sol o exposant-los al fum.
- La salaó: consisteix a fer que la sal penetri en els aliments i absorbeixi l’aigua.
Mètodes de conservació moderns       - Congelació: consisteix a sotmetre els aliments a temperatures molt baixes.
                                               - Eliminació d’aire per envasar al buit: suposa guardar els aliments en recipients hermètics dels quals s’extreu l’aire.
                                                       - La pasteurització i uperització: es basa a escalfar els aliments sense provocar canvis en el sabor i la composició.
                                               - Ús de conservants i antioxidants: aquestes substàncies s’afegeixen als aliments i eviten que es facin malbé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada