L’APARELL DIGESTIU (2n part)
Esquema
7.- Com es duu a terme la digestió?
La digestió comença a la boca. Els aliments que mastegam
es mesclen amb la saliva. Aquesta mescla s’anomena “bol alimentari”.
Aquest descendeix per la faringe i per l’esòfag on es produeixen uns moviments
de contracció i relaxació que fa que el bol es desfaci a poc a poc, en parts
més petites.
El bol arriba a l’estómac a on es mescla amb els sucs gàstrics
que segreguen les seves parets. Així es forma una pasta que s’anomena “quim”.
De l’estómac passa a l’intestí prim. Allà es troba amb el
fetge, que produeix bilis, i el pàncrees que produeix suc pancreàtic. El quim
passa a anomenar-se “quil”.
D’aquí les substàncies nutritives passen a la sang, a
través de les parets de l’intestí, i les no nutritives a l’intestí gros a on es
formen els excrements, que s’eliminen a través de l’anus.
8.- Què és l’aigua potable?
És l’aigua adaptada per al consum humà.
9.- Què és la potabilització?
És la neteja de l’aigua per tal de fer-la apta per al
consum humà. Això es realitza a les plantes potabilitzadores.
10.-
Perquè es necessari utilitzar mètodes de conservació per als aliments?
Els aliments es poden fer malbé per l’acció dels insectes
o per la intervenció de bacteris o altres éssers anomenats descomponedors.
Mètodes de conservació antics - L’assecatge:
consisteix en eliminar l’aigua
dels aliments posant-los al sol o exposant-los al fum.
- La salaó: consisteix a fer que la sal penetri en els
aliments i absorbeixi l’aigua.
Mètodes de
conservació moderns - Congelació: consisteix a sotmetre els aliments a
temperatures molt baixes.
- Eliminació d’aire
per envasar al buit: suposa guardar els aliments en recipients hermètics
dels quals s’extreu l’aire.
- La
pasteurització i uperització: es basa a escalfar els aliments sense
provocar canvis en el sabor i la composició.
- Ús de conservants
i antioxidants: aquestes substàncies s’afegeixen als aliments i eviten que
es facin malbé.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada